Uppdaterad 2024-12-19

1970 - 2024
54 ÅR

L A N D S K R O N A

f  i  l  m  s  t  u  d  i  o

HISTORIA

Det hela började med en filmcirkel i TBV:s regi uppe i teckningssalen på dåvarande läroverket, skolan som idag heter Öresundsgymnasiet. Det var ett gäng cineaster – lärarna Gunnar Thunberg, Karl-Axel Sand, Leif Landen och filmfantasten Bengt Kadefors – som såg och diskuterade gamla filmklassiker i 16-millimetersformat. Idén att starta en filmstudio i Landskrona föddes. Visserligen fanns det 1970 fyra biografer i stan, men utbudet ansågs inte vara det bästa.

I april 1970 var det filmstudiopremiär på biografen Saga på Eriksgatan mittemot Kasernplan. I Landskronaposten kunde man se rubriken "Filmstudion succé - FULLSATT". Det var flera som inte fick plats. Premiärfilm var Jänken av Lars Forsberg. Lars deltog också i en debatt efter filmen. Efteråt bildades Landskrona Filmstudio. Intresset för filmstudion var större än någon trott. I oktober samma år startade höstsäsongen med Slaget om Alger.

Efter dryga fem år på Saga flyttade filmstudion till biografen Rio på Järnvägsgatan. Första filmen på Rio var Moment 22. Samarbetet med Rio varade fram till hösten 1983 då bion lades ner. Filmstudion flyttade då över till Bio Maxim, stadens äldsta biograf. Den öppnades 1914 och hette då Svea men döptes om till Grand 1935 för att 1979 bli Maxim. Lokalen skulle egentligen ha blivit saluhall, men projektet gick i stöpet eftersom slaktarna inte ville betala hyra, då det var gratis att stå på torget. Det är vi glada för idag. Filmstudions första film på Maxim var Woody Allens Manhattan.

Filmstudion har under åren haft tre olika ordföranden. Först Bertil Lindgren som efterträddes av Bengt Kadefors. Nuvarande ordförande är Eva Lindfors. Vi får inte heller glömma Arnold Öhgren på TBV som var med från starten och som la ner hela sin själ i filmstudion. Sedan fortsatte hans dotter Marie Öhgren i hans spår.

Under årens lopp har filmstudion besökts av filmskapare som berättat om sina filmer. Filmstudion har också deltagit i olika evenemang, såsom Landskronadagen och Kulturnatten.

Filmstudion har sedan starten 1970 varit en mötesplats för filmintresserade Landskronabor. Man träffas i biosalongen för att skratta eller gråta, bli rörda eller upprörda i biomörkret och kanske byta några ord i foajén före och efter filmen.

Sedan 2014 ägs och drivs Bio Maxim av Stockholmsbaserade Svenska Bio. De valde att bygga om och restaurera bion, som nu har tre salonger med 64, 57 respektive 28 platser. Tekniken är toppmodern men foajén har fått behålla mycket av sin gamla charm. När filmstudion efter en termins vila på grund av bions renovering åter öppnade våren 2015, ändrades visningsdag från lördag till måndag.

År 2020 har det gått 50 år sedan de där fyra filmfantasterna på gamla läroverket fick idén till en filmstudio. Intresset för film blomstrar i Landskrona som aldrig förr, och numera har vi fyra föreställningar de måndagar då vi visar film. 


Från våren 2022 har vi ändrat till tre föreställningar men i gengäld så disponerar vi hela Bio Maxim med tre salonger klockan 13.30, 16.00 och 18.30.


Vi ses i en biosalong nära dig!

(sammandrag av två artiklar skrivna av Gunnar Thunberg och Eva Lindfors)



OM OSS


Landskrona filmstudio har som mål att visa intressanta filmer som både roar och berör. Vi vill vara ett komplement till den kommersiella bion och visa filmer från många olika länder och kulturer.

Vi låter våra medlemmar betygsätta varje film, från 1 till 5. Resultatet visas här på vår hemsida vid respektive film under fliken FILMPROGRAM.​


Landskrona filmstudio är ​ansluten till Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) vars främsta syfte är att sprida värdefull film till alla delar i landet. Du kan läsa mer på SFF:s hemsida


Sveriges Förenade Filmstudios ger också ut en egen filmtidning, Filmrutan. Tidningen, som är Sveriges äldsta filmtidskrift, ger plats för essäer, analyser, kommentarer, filmhistoria och filmskådespelare.

Filmrutan kommer ut med 4 nummer/år. Läs mer HÄR om hur du prenumererar.